Flora-S (Çayır Mera)

FLORA –S YEM BİTKİLERİ TOHUMLARI

SULU ÇAYIR –MER’A KARIŞIMI

FLORA-S otlatmaya ve biçimlemeye uygun daimi çayırların tesisi için ideal yem bitkisi karışımıdır. İnek, manda, koyun, keçi, at gibi hayvanlar severek iştahla yerler.

Lezzetli, kolay sindirilebilir, enerji ve protein oranı yüksek bir kaba yemdir.Otlatmadan ve biçimden sonra hızlı gelişim sağladığı için yıllık yeşil ot ve kuru ot verimi yüksektir.Azotlu gübrelere çabuk reaksiyon gösterdiğinden azotlu gübre uygulanması tavsiye edilir.

EKİM ZAMANI: Sonbahar ve İlkbahar aylarında ekim yapılır.

TOHUM YATAĞI: Düz, tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış olmalıdır.

TOHUM MIKTARI: 5 - 6 kg/da Serpme veya uygun bir mibzerle ekimi yapılır.

EKİM DERİMLİĞİ: 1,5–2 cm olacak şekilde sürgü altı veya mibzerle toprak sıkıştırılarak ekim yapılır.

GÜBRELEME: Ekimden önce tohum yatağına 15*15*15 NPK ile dekara 25–30 kg gübreleme yapılmalıdır. Bitkinin çıkışından 15 gün sonra dekara 25-30 kg %33’lük Amonyum nitrat  uygulaması yapılmalıdır. Her biçim ve otlatmadan sonra aynı şekilde gübreleme yapılması tavsiye edilir. Kışa girerken dekara 30 kg 15* 15*15 NPK uygulanması bitkinin kök yapısının güçlenmesi açısından çok faydalıdır.

OT ÜRETİMİ VE VERİMİ: Çok yıllık yem bitkileri içerisinde en yüksek yeşil ve kuru ot verimine sahiptir. Yüksek besin değerleri içermektedir. Her 20–25 günde bir biçim, 10–15 günde bir otlatma boyuna ulaşmaktadır.

Otlatma boyu 25 cm'i geçmemelidir. Biçim yüksekliği 35-40 cm dir. İlk bahardan kış başlarına kadar verim alınır.

Hazmı çok kolay olduğundan hayvanlar doyasıya yiyebilir. Diğer yeşil bitki ve otlarda olduğu gibi gazlı, şişlik, ishal ve kondisyon düşüklüğüne yol açmaz. Çok yüksek süt artışı sağlar. Besi hayvanlarında yüksek besi artışı sağlar, hayvanların tüyleri parlar. Hayvanların döl verimini ve ayak tırnak sağlığını olumlu yönde etkiler. Kuru otu çok yumuşak ve hazmı kolaydır. Kuru otu özellikle besiciler ve at yetiştiricileri tarafından çok rağbet görmektedir.

Diğer çok yıllık yem bitkilerinde her geçen yıl ot veriminde azalma ve bitki sıklığında bir seyrelme olurken, Flora-S' de her geçen yıl ot verimi artar.

OTLATMA: Eğer hayvanlar otlatılacaksa, ekili alan 2–3 parçaya bölünür.7–10–15 günlük dilimler halinde hayvanlar dönüşümlü olarak otlatılır. Otlatılan alanda sulama ve gübreleme yapılırken hayvanlar FLORA-S ekili diğer tarlalara alınır. Aşırı otlatmadan kaçınılmalıdır. 8 cm’den aşağı otlatma, 6cm’den daha kısa biçim yapılmamalıdır. Karasal iklimin etkili olduğu bölgelerimizde bitkinin kıştan zarar görmemesi için ekili alan kış başlarında kısa olarak biçilmelidir.

SULAMA: Sonbaharda yağışlı aylarda yağışlar takip edilerek ekildiğinde bitkinin çimlenmesi ve  mevsimsel yağış yeterli olabilir. Yeterli olmazsa ilave sulama yapılmalıdır. Genellikle tohumlar 7-15 gün arasında çimlenir. Yağışın olmadığı aylarda ekildiğinde çimlenme, İlk çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için ekimi takip eden 3 hafta az miktarda ancak sık sulama yapılmalıdır.

YABANCI OT KONTROLÜ: FLORA-S ilerleyen süreçte yabancı otlara yaşama şansı tanımaz.İlk çıkıştan sonra yabancı ot görülürse biçimler biraz erkene alınır. 1-2 biçimden sonra tarlada yabancı ot kaybolur.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis