07/09/2021
1040

Süt Otu Nedir?

Süt otu nedir sorusunun cevabı halk arasında bilinen ve firmamız tarafından tanıtım çalışması yapılıp ülkemize kazandırdığımız İtalyan ryegrass tohumudur. Süt otu tohumunu ilk kez 1999 yılında Türkiye’ye Torunoğlu Tohumculuk olarak getirtmiş bulunmaktayız. Yoğun çalışmalar sayesinde Türk çiftçisini bu tohum ile tanıştırdık. Süt otu tohumu yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizi kaba yem açığından kurtararak onlara katkı sağladık. Yem fiyatlarının bu denli artması sonucunda kaba yem maliyetimizi süt otu tohumundan ekerek çok ciddi oranda tasarruf sağlamalarına sebep olduk.

Süt otu ismi nerden geliyor? Süt otu yetiştiriciliği yapan halkımız bu otla besledikleri hayvanlarda
gözlemledikleri et ve süt artışından dolayı bu tohuma süt otu tohumu ismini vermişlerdir. Süt otu
tohumu aslında bildiğimiz İtalyan ryegrass kaba yem bitkisidir. İtalyan ryegrass tohumu farklı yörelere göre karamba, karaçayır ve süt otu tohumu olarak adlandırılmıştır.

Süt otu tohumu yetiştiriciliğinden bahsetmemiz gerekirse, ekim zamanı bölgelere göre farklılık
göstermekle birlikte Eylül ayından itibaren başlar ve Aralık ayına kadar ekimleri yapılmaktadır. Tek
yıllık bir kaba yem çeşididir süt otu. Mayıs – Haziran aylarına kadar ömrü devam etmektedir. Tarlada kaldığı sürece hayvanları hem otlatabildiğimiz, hem silaj olarak değerlendirdiğimiz hem de kuru ot yapabildiğimiz mucizevi bir yem bitkisidir. İçerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde besleyici özelliği de çoktur. Yeşilinde %22 ye varan ham protein içermektedir. Süt otu İtalyan ryegrass otu ile beslenen hayvanlarda döl tutmaları artar, performans düşüklüğü yaşanmaz ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

Piyasada olan bazı sahtekar kişiler ve firmalar yerli reygras, süt otu tohumu adı altında çakma tohumları satarak çiftçilerimizi kandırmaktadır. Yerli ve milli duyguları sömürerek daha ucuz
fiyatlardan satılan bu ryegrass tohumlarında hiçbir besin değeri bulunmaz ve bitki büyümez.
Ülkemizde yerli gen kaynağı bulunmadığı için yerli ryegrass üretimi yapılmamaktadır. Firmamızda
satılmakta olan süt otu tohumu, ryegrass tohumları ithal, OECD belgeli ve orijinal tohumlardır. İthal
reygras tohumundan sezonda sulak şartlarda 5 – 6 biçime kadar alınabilmektedir. Tohum satın alırken ithal OECD sertifikalı tohumlar almaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Süt otu tohumu siparişi vermek ve süt otu tohumu hakkında detaylı bilgi almak için firmamıza
ulaşabilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08