26/04/2022
4045

Susuz Yetişen Yem Bitkileri

Susuz yetişen yem bitkileri genellikle sonbaharda ekilen ve mevsimsel yağmurlarla yetişmektedir. Susuz yetişen yem bitkileri arasında 5’li karışım tohumu, İtalyan ryegrass tohumu ve korunga tohumu yer almaktadır. Susuz yetişen yem bitkileri sulama imkanı olmayan Türk çiftçisine yağmurlarla beraber ürün yetiştirme fırsatı sağlamaktadır. Susuz yetişen yem bitkilerini ve özelliklerini aşağıda inceleyelim.

Korunga Tohumu, uzun ömürlü çok yıllık baklagiller arasında yer almaktadır. Korunga kaba yemini büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar severek tüketirler. Korunga kıraç ve verimsiz arazilerde iyi verim potansiyeline sahiptir. Korunga tohumu dekara 12-15 kg ekilmektedir. Bölgelere göre ilkbaharda ve sonbaharda ekilmektedir. Korunga toprağa azot sağlar. Korunga besi ve süt artışına faydası olduğu gibi arıcılıkla uğraşan çiftçilerimiz içinde alternatif bir yem bitkisidir.

İtalyan Ryegrass, tek yıllık kışlık ekilen yem bitkileri arasında en stratejik olan bir bitkidir. Susuz yetişen yem bitkileri arasında İtalyan ryegrass da yer almaktadır. Sonbahar ayında ekilen reygras sulama olmayan bölgelerde 2-3 biçim alınabilmektedir. Sulak şartlarda ise ryegrass 4-5 biçime kadar verim vermektedir. Yeşilinde %22 ham protein barındıran reygras hayvanlara çok önemli bir besin kaynağı sağlamaktadır. Yeşil olarak otlatılabildiği gibi silaj ve balya yapımına da uygundur. Ryegrass tohumu susuz yetişen yem bitkileri arasında yer aldığından masrafsız hayvancılık yapılmasında önemli bir rol oynamaktadır.  İlk kez 1999 yılında Cengiz Torun reygras tohumunu keşfedip, ülkeye kazandırmıştır. İtalyan ryegrass yaz sıcaklarını sevmez, 30-35 derece sıcaklık görüldüğünde büyümesini durdurur başak çıkarır ve ölür. Reygras kuraklığa dayanıklı bir yem bitkisidir. Serin mevsimlerde güzel gelişir.

5’li Karışım, kuraklığa ve susuzluğa son derece dayanıklı karışım bir yem bitkisidir. İçerisinde 5 bitki yer almaktadır. Bu bitkiler: Yem bezelyesi, macar fiğ veya adi fiğ, yulaf, tritikale ve kılçıksız buğdaydır. Bu bitkiler serin mevsim yem bitkisidir. Buğdaygil ve baklagil karışımıdır. Kuraklığa dayanıklıdır. Birbiriyle uyum içerisinde gelişir. Birbirini boğmaz, hasat zamanı buğdaygiller frik olum zamanıdır. Bölgelere göre Nisan sonu – Mayıs sonu gibidir.

Her bitkiyi Türkiye gibi yağışın çok iyi olmadığı bölgelerde yetiştirmek zordur. Ama korunga, ryegrass, 5’li karışım mix gibi tohumları az suyla mevsimsel yağışla kendileri gelişimlerini tamamlayıp hasat edilip, hem kuru ot hem de silaj olarak değerlendirilir. Firmamız bu 3 bitkinin de satışını yapmaktadır. Korunga ve 5’li karışım yerli sertifikalı, İtalyan reygras ithal sertifikalı orijinaldir.

Susuz yetişen yem bitkileri ve kuraklığa dayanıklı yem bitkileri için Torunoğlu Tohumculuğu her daim arayabilirsiniz.

0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09