27/12/2018
3018

Ot Tipi Teff Grass Tohumu Nasıl Ekilir

 

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Ot tipi teff grass tohumu , tohum büyüklüğü çok küçük olduğundan dekara 1 kg tohum teff grass tohumu yeterlidir. Teff grass tohumu ekimi Nisan 15 'den Ağustos ayına kadar devam etmektedir. Tarla çok güzel şekilde inceltilir. Tarla sürgülenip tapanlanır. Tohum gübre kumla karıştırılıp elle saçılır ya da mibzerle de ekilebilir. Mibzerle ekilecekse mibzerin bıçakları yukarı kaldırılır,hortumlar boşa çıkarılır , ayarı sıfıra getirilir. Tohum ince sıva kumuyla karıştırılır. Mibzerin gübre gözüne dekara 20 kg gelecek şekilde 20-20 toprak gübresi konur. Gübre ve tohum toprağın yüzüne saçılır. Tohumun üzeri boş sürgü (tapabla)kapatılır. 3 hafta sonra üzerine 25 kg 26lık amanyum nitrat atılır. Amonyum nitrat teff grass yem bitkisinin büyümesini hızlandırır. 

Teff grass yem bitkisi 35-40 günde biçime gelir. Biçim yüksekliği 50 cm civarında tavsiye etmekteyiz. Ot tipi teff grassın boyu 1,5 mt ye kadar yükselebilmektedir. Adana'daki deneme teff grass tarlalarımızda bu sonuçları yakinen gözlemledik. Teff grass yem bitkisi mütemadiyen 20-25 gün arayla 3-4 kez bçime gelmektedir. 

Ot Tipi Teff Grass ın Besin Değerleri 

Kaba yem bitkileri içerisinde saygın bir yer edimiş ot tipi teff grass çiftçilerin yaz boyu en çok tercih ettikleri yem bitkisi olmuştur. Ot tipi teff grass kaba yem bitkisinin protein oranı yeşil otunda %15-20 kuru otunda %9-14 ham protein içermektedir. yaz aylarında hayvan yetiştiricilerinin sorgum sudan otu ve teffgrass ekiminden başka pek fazla altarnatifleri bulunmamaktadır. Sorgum sudan otunun taşıdığı körpe dönemde (taze) prisik asit handikapı ot tipi teff grassta kesinlikle bulunmamaktadır. Teff grass otunda nitrit gübre birikimi olmaz. Hayvanlara endişesiz severek yedirilir. 

Ot tipi teff grass Etiopya kökenli bir ilginç yem bitkisidir. Bir çok Afrika ülkesinde tahıl amacıyla da ekilmektedir. Teff bitkisi Amerika'ya da götürülerek orada yem bitkisi (kaba yem ) yönünden ıslahı gerçekleştirilerek Amerika'lı ve diğer dübya ülkeleri çiftçilerin hizmetine sunulmuştur.

Teff grass suyu çok fazla sorun etmez. Susuzluğa son derece dayanıklıdır. Aşırı suya ve su baskınlarına karşı tahammülü çeltikten sonraki en dayanıklı bitki diyebiliriz.