04/08/2017
620

Besi Danasının Kilosu 20 Lira

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Karabulut:"2 yaşını doldurmuş besi danasının kilosu 20 lira, damızlık vasfını yitirmiş kültür ırkı olmayan düvenin kilosu 18 lira, damızlık vasfını yitirmiş inek fiyatı ise 16 liradır"

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarına ilişkin "2 yaşını doldurmuş besi danasının kilosu 20 lira, damızlık vasfını yitirmiş kültür ırkı olmayan düvenin kilosu 18 lira, damızlık vasfını yitirmiş inek fiyatı ise 16 liradır." dedi

Karabulut, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği binasında, kurban fiyatlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, hem üretici hem de tüketiciyi koruyacak bir fiyat belirlediklerini söyledi.

Karkas ette verginin sıfırlanmasının hayvancılıkla uğraşan çiftçiyi zor durumda bıraktığını dile getiren Karabulut, üreticinin ve çiftçinin el emeğinin sekteye uğratıldığını savundu.

Karabulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı değişikliğinin ardından ette yüzde 40 olan gümrük vergisinin sıfırlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizler bu alınan kararın neye hizmet ettiğini anlamış değiliz. Ülke olarak hep dışa bağımlı mı kalacağız? Ülke insanı ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılayamayacak mı? Bugün ithalat cazip olabilir ancak ileride üretim azalırsa çok daha pahalı fiyatlarla ithalat yaparız."

- "Besi danasının kilosu 20 lira"

Ülke insanına ucuz et yedirmek için ithalat yerine yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Karabulut, "İşte o zaman tüketici daha ucuza et yer. Üreticiye 2011 yılından beri besi sığır desteği veriliyordu. Ancak bu yıl bu destek kaldırıldı. Bunun bir an önce yeni Bakanımız tarafından düzeltilerek yeniden verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Kurbanlık fiyatlarına ilişkin de açıklama yapan Karabulut, "2 yaşını doldurmuş besi danasının kilosu 20 lira, damızlık vasfını yitirmiş kültür ırkı olmayan düvenin kilosu 18 lira, damızlık vasfını yitirmiş inek fiyatı ise 16 liradır." ifadelerini kullandı.

Karabulut, kurbanda düve kesiminin yasaklanmasını desteklediklerini ancak bunun zamanlama olarak Kurban Bayramı'na 30 gün kala yapılmasını yanlış bulduklarını aktardı.

Basından Alıntıdır.